INTERJÚ KONNERTH ZITÁVAL (A MI OTTHONUNK MAGAZIN)

- Categories : Innowall blog

Szeptemberben nagyszabású lakberendezési kiállítás készülődik a Budapest Arénában. Mit tartogat számunkra a S/ALON BUDAPEST? Konnerth Zitáva, enteriőr stylisttal, a kiállítás művészeti vezetőjével beszélgetünk.

Interjú Konneth Zitával (a mi Otthonunk Magazin)

Egy átlagos magyar otthon ajtaján belépve milyen kihagyott lehetőségekkel találkozol?

 

A leggyakoribb hiányosság a világítótestekkel kapcsolatos. Jellemző, hogy a helyiségekben egyetlen egyégős búrával ellátott mennyezeti lámpát szerelnek fel, szép sejtelmes fényt adó kiegészítő világításokat nem használnak. Általános jelenség, hogy tapéták, különleges burkolatok, képek hiányában üresen hagyunk hatalmas falfelületeket, pedig egy szépen felöltöztetett fallal áthelyezhetjük a fókuszt a helyiségen belül. Szintén sokszor tapasztalom, hogy a szobanövényekre nem tekintünk lakberendezési tárgyként, csak koncepció nélkül szétszórjuk őket a lakában, s ahelyett, hogy egységes kaspókban vagy oszlopos tartókon a lakás díszeiként használnánk.

 

Ilyen egyszerű lenne az egész?

 

Minimális energiabefektetéssel, ötletgyűjtéssel és némi kreativitással a legtöbb lakás akár invesztíció nélkül is otthonosabbá, szebbé lehet varázsolni. Ám, amíg a skandináv országokban, Dániában vagy Svédországban a gyerekek az anyatejjel szívják magukba a formatervezés és a dizájn szellemiségét, addig itthon ez nem jön zsigerből, az enteriőrtervezés nem számít alapvető készségnek, tanulni kell.

 

Művészeti vezetőként edukáló szerepet is szánsz a S/ALON BUDAPESTNET-nek?

 

Igen, mert szeretnénk ha az emberek észrevennék, az otthonaikban rejlő lehetőségeket és saját jóllétük érdekében bátrabban, tudatosabban szerveznék az életterüket. Ez a különleges kiállítás remek lehetőség lesz arra, hogy teljesen életnagyságban megszemléljük dúsan díszített, kifinomult formavilágú, időként meghökkentő enteriőröket. Jelen lehetünk egy adott a térben, és tesztelhetjük, hogy melyik helyszínen érezzük igazán otthonosan magunkat.

 

Olyan lesz,  mint belecsöppenni a Pinterest otthon rovatának virtuális terébe?

 

Pontosan. A mi koncepciónk az, hogy kézzelfoghatóvá tegyük a lakberendezési magazinok lapjait egy élő show keretein belül. A Budapest Aréna három napra egy nagy hatalmas ötletmegosztó bemutatótér formáját ölti majd magára, ahol 140, belsőépítész által megtervezett komplex enteriőr nyújt majd inspirációt a látogatóknak.

 

Egy ilyen kiállítás különlegesnek számít itthon?

 

Magyarországon jelenleg nincs olyan lakástrend-kiállítás, ahol a bemutatkozó cégek, a gyártók, fogralmazók és a tervezők komplex enteriőrökben gondolkodnának. Pedig ahhoz, hogy egy karosszékbe, dohányzóasztalba vagy egy dizájn lámpába igazán bele tudjunk szeretni, életre kell kelteni egy teret. Bármelyik nemzetközi bútorkiállításon járunk, azt látjuk, hogy a darabor harmónikusan megkompolnált egész részei, ami érthető is, hiszen az otthonunkban sem magányosan, önmagukban léteznek a tárgyak.

 

A tálalás mellett a bemutatkozó cégek is kuriózumnak minősülnek?

 

Abszolút. A nálunk felvonuló gyártókkal, forgalmazókkal és tervezőkkel nem találkozhatunk országszerte, nincsennek szem előtt:  nem látunk tőlük hírdetéseket, tévéreklámokban vagy postaládáb gyömöszölt szóróanyagokon. A S/ALON BUDAPEST tulajdonképpen megosztja a látogatókkal a lakberendezők, belsőépítészek, enteriőr stylistok üzletlistáját. Talán meglepő de szakmabeliként nekem is bőven volt újdonság a kiállítás szervezése közben.

 

Elsősorban kiket szeretnétek megszólítani a rendezvényen?

 

Két celcsoportra fókuszáltunk, egyrészt a szakmai közönségre, másrészt az építkezés, felújítás előtt álló privát érdeklődőkre. Előbbi csoportot nem titkoltan a hazai dizájnra, az együtt gondolkodásra és közös munka szeretetére ösztönözni, míg a másik szegmensnél a tervező és a megrendelő közötti együttműködés fontosságát szeretnénk hagsúlyozni.

 

 

 

a mi Otthonunk  XIX. ÉVFOLYAM 2018. SZEPTEMBER

Share this content

Add a comment